Covid-19. China probeert infectierisico tijdens piekreizen te minimaliseren

Covid-19. China probeert infectierisico tijdens piekreizen te minimaliseren
China probeert de kans op een grote nieuwe uitbraak van covid-19 tijdens het hoogtepunt van het reizen in het nieuwe maanjaar deze maand tot een minimum te beperken, nu de meeste maatregelen om de pandemie in te dammen zijn afgelopen.
Het ministerie van Vervoer heeft vandaag reizigers opgeroepen om reizen en ontmoetingen tot een minimum te beperken, vooral als het gaat om ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met eerdere ziekten.
Gebruikers van het openbaar vervoer worden ook aangespoord om maskers te dragen en speciale aandacht te besteden aan hun gezondheid en persoonlijke hygiëne, voegde de onderminister, Xu Chengquang, eraan toe tijdens een persconferentie.
In de oproep werden de burgers net niet rechtstreeks opgeroepen thuis te blijven, zoals de regering heeft gedaan sinds het begin van de pandemie eind 2019, hoewel sommige lokale overheden migrerende werknemers hebben opgeroepen niet naar hun thuisland te gaan.
Xu zei dat de autoriteiten meer dan twee miljard reizen verwachten tijdens de feestweek, de belangrijkste tijd om familie en vrienden te bezoeken volgens de traditionele Chinese kalender.
Dat aantal is bijna het dubbele van vorig jaar en 70,3 procent meer dan in dezelfde periode in 2019, voordat de pandemie begon, gaf de onderminister van vervoer aan.
Het verlangen naar familiebezoek en toerisme “heeft zich in de afgelopen drie jaar van de pandemie opgestapeld en zal in één keer worden beantwoord”, aldus Xu.
“We moedigen mensen aan reisplannen te maken op basis van hun eigen situatie en die van hun familieleden,” benadrukte hij.
China maakte in december abrupt een einde aan het rigide regime van massale opsluitingen, quarantaines en tests, vanwege de groeiende bezorgdheid over de gevolgen van dergelijke maatregelen voor de nationale economie en ongewone openbare protesten in een land dat elk teken van politieke dissidentie hardhandig onderdrukt.
Aanstaande zondag maakt Peking ook een einde aan de verplichte quarantaine voor mensen uit het buitenland.
De huidige pandemische uitbraak, veroorzaakt door weer een andere variant van het SARS-CoV-2-coronavirus, lijkt zich het snelst te hebben verspreid in de dichtstbevolkte steden van het land, waardoor het nationale gezondheidsstelsel onder druk komt te staan.
Nu vrezen de autoriteiten dat de nieuwe uitbraak kleinere steden en plattelandsgebieden bereikt, waar de gezondheidszorg over minder middelen beschikt, zoals bedden in intensive care-afdelingen.
In het buitenland eist een toenemend aantal regeringen tests voor reizigers uit China, met het argument dat deze noodzakelijk zijn omdat de Chinese regering niet genoeg informatie over de uitbraak deelt.
Op woensdag heeft de Europese Unie haar lidstaten “sterk aangemoedigd” om tests op covid-19 op te leggen voordat passagiers aan boord van hun vliegtuig gaan, hoewel niet alle lidstaten dit hebben gedaan.
Op dezelfde dag uitte de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, zijn bezorgdheid over het feit dat de Chinese regering geen gegevens over de nieuwe pandemie-uitbraak heeft verstrekt.
De Verenigde Staten van hun kant hebben een negatieve test minder dan 48 uur voor vertrek uit China verplicht gesteld.
China heeft dergelijke eisen bekritiseerd en gewaarschuwd dat het vergeldingsmaatregelen zal nemen tegen landen die deze eisen stellen, en verschillende officiële woordvoerders hebben verklaringen afgelegd waaruit blijkt dat de covid-19-situatie in het land onder controle is, waarbij zij beschuldigingen van een gebrek aan voorbereiding op een heropening hebben verworpen.
Ondanks de geuite bezorgdheid heeft Hongkong aangekondigd dat het op zondag enkele van zijn grensovergangen met het Chinese vasteland zal heropenen en tienduizenden mensen dagelijks zal toestaan deze over te steken zonder aan quarantaine te worden onderworpen.
De land- en zeegrenzen van Hongkong met het vasteland zijn al bijna drie jaar vrijwel gesloten en de heropening ervan zal naar verwachting een broodnodige impuls geven aan het toerisme en de handel van Hongkong.
Beijing heeft het land ook geleidelijk opengesteld voor officiële bezoeken van buitenlandse heersers en heeft deze week de Filippijnse president Ferdinand Marcos Jr. ontvangen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal naar verwachting deze maand of volgend jaar zijn eerste officiële bezoek aan Peking afleggen, waarbij hij een ontmoeting zal hebben met de pas benoemde minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, China’s voormalige ambassadeur in Washington.