Terugblik op historische Pride: Voorzitter Geert Van Praet straalt van trots

Terugblik op historische Pride: Voorzitter Geert Van Praet straalt van trots

Antwerpen – De zestiende Antwerp Pride was wederom een groot succes, met prachtig weer, geen incidenten en een stevig bezoekersaantal. Ongeveer 160.000 mensen namen deel aan de festiviteiten, wat de betekenis van dit evenement onderstreept. “Er heerst zoveel negativiteit in de wereld, maar de Pride is toch weer een boodschap van positiviteit”, zegt Geert Van Praet, die voor het eerst als voorzitter deelnam aan de Pride.

“Het is fantastisch”, zegt een opgewekte Geert Van Praet. Zijn enthousiasme is duidelijk hoorbaar. “Wat een prachtige editie. Het weer zat mee, geen incidenten en 160.000 bezoekers, dus we kunnen spreken van een succesvolle Antwerp Pride. Ik ben echt onder de indruk van de opkomst. Zelf was ik aanwezig in de laatste wagen en hebben we genoten van een optreden van Natalia. We hebben een heel jaar toegewerkt naar deze week, dus dan is het extra fijn als alles goed verloopt.”

Dit jaar had de Antwerp Pride het thema “Braveolution,” met als boodschap om van Antwerpen een veilige plek te maken waar iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig kan voelen. “We zijn allemaal moedig, niet alleen vandaag, maar zeker ook in de toekomst. Nog steeds heerst er veel negativiteit in de wereld. Kijk maar naar Italië en Spanje waar er vele tegenbewegingen tegen de LGBTQ+-gemeenschap zijn. De Pride is altijd een leuk feest om te vieren en om te laten zien dat het kan!”

Duurzaam Voor Geert Van Praet was dit zijn eerste Antwerp Pride als voorzitter, maar zeker niet de laatste. “Of ik het net zo lang volhoud als mijn voorganger Bart Abeel, dat weet ik niet”, lacht hij. “Maar ik ben zeker klaar om nog vele edities te organiseren. De grootste uitdaging is om de Antwerp Pride duurzaam te maken, iets dat blijft voortduren. Alles hangt af van onze vrijwilligers die keer op keer het beste van zichzelf geven.”

Gedurende het hele weekend was de liefde en vreugde in onze stad overduidelijk aanwezig. De zestiende editie van de Antwerp Pride trok maar liefst 160.000 bezoekers. Op het afsluitende festival stond vandaag niemand minder dan Songfestivalzanger Gustaph op het podium met zijn hit “Because Of You.”

Gustaph, ook bekend als Stef Caers, vertegenwoordigde ons land in Liverpool tijdens het Eurovisie Songfestival. Deze zomer reisde hij heel Vlaanderen door om overal een feestje te bouwen, maar vandaag staat hij op het podium van de Antwerp Pride. Zijn hit “Because Of You” is inmiddels bij ons allen bekend en vormt de perfecte afsluiting van een weekend vol Pride en liefde. Zelf is hij al vijf jaar gelukkig getrouwd met zijn man Jeroen. “Ik zie het als mijn plicht om in de media te praten over mijn huwelijk met Jeroen,” vertelde hij eerder aan onze krant. “Omdat er nog steeds veel uitdagingen zijn rondom de verworvenheden van het homohuwelijk. Op deze manier draag ik bij aan het behoud van deze verworvenheden.”