Voorzitter van de vakbond bekritiseert gepland onderwijsverlof

Voorzitter van de vakbond bekritiseert gepland onderwijsverlof

De federale minister van Arbeid, Heil, heeft onlangs een wet op bijscholing aangekondigd, volgens welke werknemers in de toekomst een jaar betaalde bijscholing kunnen volgen. De nieuwe voorzitter van de ambachtelijke sector denkt daar weinig van.

De Duitse vakcentrale heeft scherpe kritiek geuit op de door minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) geplande betaalde opleidingsperiode voor werknemers. “In tijden van een tekort aan geschoolde werknemers vind ik niet dat de staat moet opleggen dat veel meer mensen uit het arbeidsproces stappen,” zei Jörg Dittrich, voorzitter van de vereniging van geschoolde vaklieden, tegen de kranten van de Funke Mediengruppe.

Medio januari had Heil een bijscholingswet aangekondigd, volgens welke werknemers gedurende een jaar kunnen deelnemen aan betaalde bijscholing. Voorwaarde is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Volgens informatie van de Deutsche Presse-Agentur liggen de plannen nog op departementaal niveau.

Volgens Dittrich is het niet voldoende dat de toestemming van de werkgever wordt vereist voor bijscholing. “Maar dan moet de baas vrij goede redenen hebben om nee te zeggen. Dat veroorzaakt dan weer problemen. De beslissing over verdere opleiding moet in handen van de bedrijven blijven.”

Bijscholing is noodzakelijk, en het is voor alle innoverende bedrijven duidelijk dat zij die moeten aanbieden. “Maar ik vind het verkeerd dat de staat alles voor iedereen bij wet wil regelen,” zei Dittrich.