De regering van Madeira zegt dat regionale PS in “catatonische toestand” verkeert.

De regering van Madeira zegt dat regionale PS in “catatonische toestand” verkeert.

“De belangrijkste [Madeiraanse] oppositiepartij bevindt zich in een catatonische toestand, omdat het hele discours van deze belangrijkste oppositiepartij niet gericht is op de cruciale kwesties die Madeira momenteel schaden,” zei hij.

Miguel Albuquerque sprak in de marge van een bezoek aan een bedrijf in Funchal, waar hij reageerde op de kritiek van de PS/Madeira van zondag, die het hoofd van het regionale bestuur beschuldigde van nalatigheid omdat hij geen oplossing had gevonden voor het gebrek aan maritieme verbindingen met Porto Santo tijdens de jaarlijkse onderhoudsstop van het schip.

“De ‘pont’ moet onderhoud hebben. De kosten om een nieuwe veerboot voor een maand naar Madeira te halen om op de lijn te varen zijn exuberant, ze zijn onbetaalbaar,” verklaarde de eilandleider.

Miguel Albuquerque legde daarentegen uit dat tijdens de onderhoudsperiode van het schip “Lobo Marinho”, dat door de maatschappij Porto Santo Line (PSL) wordt geëxploiteerd, voor inwoners van Porto Santo 50 zitplaatsen per dag in het inter-eilandvervoer tegen 10 euro zijn verzekerd.

“In het afgelopen jaar hadden deze 50 beschikbaar gestelde plaatsen per dag een bezetting in de orde van 20%,” zei hij, erop wijzend dat ook het vervoer van goederen verzekerd is.

“Er is dus een alternatief,” voegde hij eraan toe: “Het heeft geen zin iets te verzinnen. Het is van fundamenteel belang dat de “Lobo Marinho” een onderhoudsoperatie heeft”.

De socialistische afgevaardigde van Porto Santo, Miguel Brito, zei zondag op een persconferentie dat de onderbreking van de zeeverbinding in januari het gevolg is van het feit dat de regionale regering “de mobiliteit van de inwoners van Porto Santo in de waagschaal heeft gesteld”.

Het parlementslid betreurde het dat de regionale regering geen “eerlijke oplossing voor deze situatie” heeft gevonden, beschuldigde het hoofd van de uitvoerende macht van Madeira, Miguel Albuquerque, van “nalatigheid” en stelde dat “hij de bevolking van Porto Santo een verontschuldiging schuldig is”.

“Wij kunnen deze onrechtvaardige situatie niet accepteren”, aldus Miguel Brito, die stelt dat “de [regionale] regering voor eens en voor altijd de vervanging van het schip op zich moet nemen, om ervoor te zorgen dat mensen niet langer worden gestraft.”

Miguel Albuquerque reageerde door te zeggen dat de PS zich in een “catatonische toestand” bevindt en zich nooit uitspreekt over “cruciale kwesties” voor de autonome regio, zoals de grondwetsherziening en de financiering van de Universiteit van Madeira.

Het schip “Lobo Marinho”, met een capaciteit voor 1.150 passagiers en 145 voertuigen, maakte zijn laatste reis op 4 januari en vertrok naar de scheepswerven van Viana do Castelo voor de jaarlijkse onderhoudsoperatie, een ingreep die dit jaar volgens de PSL naar schatting 1,4 miljoen euro heeft gekost, waardoor de reizen gedurende vijf weken werden onderbroken.