Apple Watch redt het leven van 16-jarige skiër door lage bloedzuurstofsaturatie te detecteren: Rapport

Apple Watch redt het leven van 16-jarige skiër door lage bloedzuurstofsaturatie te detecteren: Rapport

Sommige Apple Watch-modellen bevatten sensoren die het zuurstofgehalte in het bloed van gebruikers kunnen meten terwijl ze om hun pols zijn gebonden.

De Apple Watch heeft opnieuw het leven van een gebruiker gered. De populaire wearable van Apple is in het verleden verschillende keren gemeld voor het detecteren van afwijkingen in de gezondheid van gebruikers door middel van sensoren die onder meer de hartslag en het ECG meten. Deze keer heeft een Apple Watch een 16-jarige skiër geholpen bij het tijdig krijgen van een behandeling door een lage zuurstofsaturatie in zijn lichaam te detecteren. De bloedzuurstofsensor van het horloge kan het zuurstofgehalte van het bloed van de gebruiker meten terwijl het om zijn pols is gebonden. Apple’s Blood Oxygen app is echter alleen in geselecteerde landen beschikbaar op watchOS.

In een CBS 8-reportage deelde Marcella Lee, een anchor op het nieuwskanaal van San Diego, haar beangstigende ski-ervaring in Colorado waarbij haar Apple Watch hielp het lage bloedzuurstofgehalte van haar zoon te detecteren. Lee zei dat haar 16-jarige zoon haar op vrijdagochtend tijdens hun skitocht vertelde dat hij zich onwel voelde en tegen de avond merkte ze dat zowel zijn lippen als zijn vingertoppen een beetje blauw waren. Dus deed ze haar Apple Watch om zijn pols om zijn bloedzuurstofgehalte te meten en na een paar seconden toonde het horloge 66 procent bloedzuurstofsaturatie.

Bij nader onderzoek kwam Lee erachter dat bij een zuurstofverzadiging van 88 procent of lager onmiddellijk medische hulp nodig is en dus bracht ze haar zoon naar de plaatselijke eerste hulp. Verrassend genoeg bleek het door haar Apple Watch gedetecteerde zuurstofsaturatieniveau bijna accuraat, want de apparatuur daar bevestigde een bloedzuurstofgehalte van 67 procent. De artsen daar zeiden dat haar zoon bij een zuurstofgehalte van slechts 66 procent in coma had kunnen raken. Hij werd echter op tijd behandeld en maakt het nu goed.

Lee voegde eraan toe dat bij haar zoon High Altitude Pulmonary Edema (HAPE) werd vastgesteld, wat niet gebruikelijk is voor skiërs. Bijna één op de 10.000 skiërs in Colorado wordt getroffen door HAPE, aldus het rapport.

Eerder in oktober 2022 hielp een Apple Watch naar verluidt een 12-jarig meisje in de VS kanker te ontdekken door haar hartslag te voelen en haar te helpen tijdig een behandeling te krijgen. De Apple Watch bleef naar verluidt de moeder van de gebruiker waarschuwen voor een abnormaal hoge hartslag bij haar dochter. Toen ze naar een ziekenhuis werd gebracht voor een blindedarmoperatie, vonden de artsen een neuro-endocriene tumor op haar blindedarm.