België houdt Alibaba-hub in de gaten vanwege spionagezorgen

België houdt Alibaba-hub in de gaten vanwege spionagezorgen

België’s inlichtingendienst houdt de belangrijkste logistieke hub van Alibaba in Europa in de gaten vanwege vermoedens van spionage door Chinese entiteiten, waaronder Alibaba23. De Europese logistieke hub bevindt zich op de luchthaven van Luik1. Hieronder volgen drie paragrafen met meer informatie over de situatie.

Toezicht op Alibaba’s aanwezigheid

De Belgische inlichtingendienst heeft zijn toezicht op de aanwezigheid van Alibaba op de luchthaven van Luik verscherpt, na vermoedens van spionage en/of inmengingsactiviteiten door Chinese entiteiten, waaronder Alibaba1. Dit heeft geleid tot groeiende bezorgdheid over de veiligheid en mogelijke inmenging in Europese zaken.

Reactie van Alibaba

Alibaba heeft nog niet officieel gereageerd op de beschuldigingen van spionage of inmenging. Het is belangrijk op te merken dat de vermoedens nog niet zijn bevestigd en dat het onderzoek van de Belgische inlichtingendienst nog gaande is5.

Gevolgen voor de betrekkingen tussen België en China

Deze situatie kan gevolgen hebben voor de betrekkingen tussen België en China, aangezien het toezicht op Alibaba’s logistieke hub in Europa kan leiden tot spanningen tussen de twee landen. Het is nog onduidelijk hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en of er verdere actie zal worden ondernomen door de Belgische autoriteiten6.