België opent grootste zonthermische energiecentrale van Europa

België opent grootste zonthermische energiecentrale van Europa

België heeft onlangs de grootste zonthermische energiecentrale van Europa in gebruik genomen. Deze installatie, gelegen in Turnhout, is een samenwerking tussen de Belgische verpakkings- en materiaalfabrikant Avery Dennison, zonthermische specialisten Azteq, het Noorse thermische energieopslagbedrijf EnergyNest en de lokale gemeenschapsgroep Campina Energie1. Het project is mede gefinancierd door het EU Horizon 2020-programma1.

De zonthermische energiecentrale

De zonthermische energiecentrale bestaat uit 2.240 spiegels die zonlicht concentreren op een ontvanger, die op zijn beurt een vloeistof verwarmt om stoom met hoge temperatuur te genereren1. Deze stoom drijft een turbine aan die elektriciteit produceert1. De installatie heeft een piekenergieopbrengst van 2,7 GWh thermische energie en bevat zes thermische modules die energie opslaan voor wanneer de zon niet schijnt1.

Milieu-impact en voordelen

De nieuwe installatie zal warmte leveren die gelijk is aan 2,3 GWh aan gasverbruik, waardoor de uitstoot van broeikasgassen van de fabriek jaarlijks met gemiddeld 9% wordt verminderd1. Tijdens de zonnigere zomermaanden wordt verwacht dat de installatie tot 100% van de verwarmingsbehoefte van de fabriek zal dekken1. Dit project is een belangrijke stap in de richting van het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verlagen van de koolstofuitstoot in de industrie2.

Conclusie

De ingebruikname van de grootste zonthermische energiecentrale van Europa in België is een belangrijke mijlpaal op weg naar een duurzamere toekomst. Door samen te werken met gespecialiseerde bedrijven en lokale gemeenschappen, en met de steun van Europese financiering, kunnen dergelijke projecten een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.