België stemt in met het sturen van F-16’s naar Oekraïne vanaf 2025

België stemt in met het sturen van F-16’s naar Oekraïne vanaf 2025

De Belgische regering heeft aangekondigd dat ze vanaf 2025 een niet nader gespecificeerd aantal F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne zal sturen1. Deze beslissing wordt door sommigen gezien als een compromis tussen de politieke facties die deel uitmaken van de regeringscoalitie van het land. Premier Alexander De Croo bevestigde dit na zijn ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Brussel. Hij voegde er echter aan toe dat een dergelijke beslissing moet worden bevestigd door de volgende regering na de verkiezingen in mei1.

De aankondiging werd oorspronkelijk gedaan door minister van Defensie Ludivine Dedonder in een interview met de lokale omroep Bel RTL. Ze legde uit dat de details van de overeenkomst zullen “afhangen van de opbouw van de nieuwe F-35-capaciteiten van België”1. De deal zal ook de training van Oekraïense piloten en missieplanners omvatten, die in 2024 zal beginnen. Twee Belgische bedrijven, Sabena Engineering en Patria Bec, zullen essentiële technische ondersteuning bieden voor de F-16-vloot, volgens een persbericht van het Belgische ministerie van Defensie1.

Het is belangrijk op te merken dat België een van de eerste internationale klanten van de F-16 was, met de eerste leveringen meer dan 40 jaar geleden1. De Belgische luchtmacht heeft momenteel 53 F-16’s in haar inventaris1. In 2018 tekende Brussel een contract van meerdere miljarden dollars met Lockheed Martin voor de levering van 34 F-35-gevechtsvliegtuigen die de verouderde F-16’s zullen vervangen1. Echter, de tijdlijn voor deze leveringen is al vertraagd1. Dit betekent dat de overgang van F-16 naar F-35 haperingen kan ondervinden, terwijl België verplicht is een operationele vloot van vliegtuigen te onderhouden, met name voor haar gezamenlijke missies in de Baltische staten1.