Belgische Transgender Ondervoorzitter Roept Sunak op om zich niet aan te sluiten bij ‘de echte pestkoppen’

Belgische Transgender Ondervoorzitter Roept Sunak op om zich niet aan te sluiten bij ‘de echte pestkoppen’

De Belgische ondervoorzitter, Petra De Sutter, die bekend staat als een van de meest vooraanstaande transgender politici in Europa, heeft Rishi Sunak opgeroepen om zich niet aan te sluiten bij “de echte pestkoppen”. Deze oproep volgt op opmerkingen die de Britse premier deze week maakte tijdens de conferentie van de Conservatieve partij. Sunak vertelde het publiek: “We moeten ons niet laten pesten om te geloven dat mensen van elk geslacht kunnen zijn dat ze willen zijn,” tot gejuich en luid applaus. “Dat kunnen ze niet. Een man is een man en een vrouw is een vrouw. Dat is gewoon gezond verstand”1.

De opmerkingen van de premier kwamen op het moment dat bekend werd dat het aantal haatmisdrijven tegen transgender mensen vorig jaar in Engeland en Wales een recordhoogte had bereikt. Het Home Office suggereerde in zijn rapport dat de stijging van 11% mogelijk was aangewakkerd door opmerkingen van politici en media1.

Op donderdag beschreef Petra De Sutter, Europa’s eerste openlijk transgender minister, Sunak’s opmerkingen als “pijnlijk en zeer teleurstellend” op sociale media. “Deze woorden wakkeren transfobie aan en brengen het leven van… veel mensen over de hele wereld in gevaar,” zei ze. “Transvrouwen zijn vrouwen. En op geen enkele manier een bedreiging voor anderen. Sluit je niet aan bij de echte pestkoppen, Rishi Sunak”1. De Sutter, een arts en professor in de gynaecologie, werd in 2020 beëdigd als ondervoorzitter in België1.

Sunak’s opmerkingen werden algemeen gezien als een poging van de premier – wiens partij 20 punten achterloopt in de peilingen voor een verwachte verkiezing volgend jaar – om zich verder in de cultuuroorlogen te storten1. Tijdens de Tory-partijconferentie in Manchester nam Suella Braverman het zogenaamde “genderideologie” op de korrel, in een toespraak waarin een prominente Conservatief werd verwijderd van het terrein nadat hij de minister van Binnenlandse Zaken had beschuldigd van homofobie en transfobie, zeggende dat er “geen sprake is van genderideologie”1.

Andrew Boff, die homoseksueel is en eerder diende als leider van de Tories in City Hall, vertelde later aan de Press Association dat Braverman “in feite homoseksuele mensen en transmensen belasterde met deze aanval op LGBT-ideologie of genderideologie”1. Deelnemers aan de conferentie hoorden ook van de minister van Volksgezondheid, Steve Barclay, die beloofde transgender ziekenhuispatiënten in Engeland te verbieden om behandeld te worden in alleen vrouwelijke en mannelijke afdelingen1.

De opmerkingen van Barclay werden bekritiseerd door gematigde Tory-MP’s, te midden van zorgen dat LGBTQ+ mensen worden getarget als de partij probeert te appelleren aan degenen aan haar rechterflank. “Ik hoop hem problemen te zien oplossen die daadwerkelijk bestaan,” zei Jamie Wallis, een Conservatief die vorig jaar de eerste openlijk transgender MP werd1.