“EU op het punt om Russisch diamantverbod te finaliseren”, zegt Belgische premier

“EU op het punt om Russisch diamantverbod te finaliseren”, zegt Belgische premier

De Belgische premier heeft aangekondigd dat de Europese Unie en de G7-landen “zeer dichtbij” zijn om een verbod op Russische diamanten te finaliseren. Dit verbod is gericht op het afsnijden van een vitale inkomstenbron voor Vladimir Poetin in zijn oorlog tegen Oekraïne. Alexander de Croo, de Belgische premier, zei dat een jaar lang pogingen van de Europese Unie en G7-landen om diamanten die uit Rusland komen betrouwbaar te traceren bijna voltooid zijn1.

De steun van België voor het embargo is cruciaal, aangezien naar schatting 90% van de wereldwijde diamanten door de havenstad Antwerpen gaat. De regering heeft te maken gehad met druk van de industrie om geen verbod te steunen, met waarschuwingen van producenten dat eventuele sancties de waardevolle handel van Antwerpen naar Dubai zouden omleiden1.

De inspanningen om de diamantvoorziening te dwarsbomen zijn complex geweest vanwege het vermogen van Rusland om sancties te omzeilen. Hoewel de EU-sanctielijst is uitgebreid om Russische steenkool, goud en kaviaar te dekken, zijn diamanten blijven worden geïmporteerd. Maar westerse leiders hebben een gezamenlijke inspanning geleverd om samen te werken aan een wereldwijd verbod op de verkoop van Russische diamanten om ervoor te zorgen dat ze niet via de achterdeur in winkels terechtkomen1.

Experts van de G7 en België hebben het mogelijke embargo op de import van Russische diamanten onlangs besproken op de G7-top in India. Ongeveer een derde van de wereldwijde diamantvoorraad, geschat op ongeveer €4,5 miljard (£3,8 miljard), komt uit Siberische steengroeven. Voordat Oekraïne werd binnengevallen, kwam 25% van de ruwe diamanten die door Antwerpen gingen uit Rusland1.

De Belgische premier heeft gezegd dat zijn land een verbod op Russische diamanten steunt als onderdeel van sancties. Dit kwam tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy aan Brussel op woensdag. Hij heeft herhaaldelijk om zo’n stap gevraagd sinds het begin van de Russische invasie in februari 20226.

Volgens het Antwerp World Diamond Centre, het belangrijkste diamant handelscentrum ter wereld, wordt 84% van alle wereldwijd gedolven ruwe diamanten verhandeld in de Belgische stad, waardoor het de belangrijkste toegangspoort tot de wereld is voor Russische diamanten6.

Diamantimporten uit Rusland naar de EU zijn tot nu toe niet getroffen door de maatregelen van het 27-landenblok, die vele sectoren van de Russische economie hebben getroffen, waaronder de lucratieve gas- en oliesector. In België zorgt de diamantsector voor 6.600 directe banen en 26.000 indirecte banen, met een jaarlijkse handel van 37 miljard dollar. Diamanten vertegenwoordigen ongeveer 5% van de totale Belgische export naar de EU en 15% buiten het Europese blok6.