G7-landen starten verbod op Russische diamanten om oorlogsfinanciering aan te pakken

G7-landen starten verbod op Russische diamanten om oorlogsfinanciering aan te pakken
De G7-landen, bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS, zijn van plan om een verbod op Russische diamanten in te stellen om de financiering van de oorlog in Oekraïne door Rusland te beperken7. Het verbod zou naar verwachting binnen enkele weken worden aangekondigd en vanaf 1 januari 2024 van kracht worden7. Rusland is momenteel de grootste producent van ruwe diamanten ter wereld, en de G7-landen vormen samen 70% van de consumentenmarkt voor diamanten5.
Impact op de diamantmarkt
Als het verbod wordt ingevoerd, zal dit grote gevolgen hebben voor de wereldwijde diamantmarkt. De G7-landen zouden geen Russische diamanten meer accepteren, wat een enorme klap zou zijn voor het vermogen van Vladimir Poetin om de oorlog in Oekraïne te financieren7. Het verbod zou waarschijnlijk ook van toepassing zijn op alle EU-lidstaten, aangezien de EU een “niet-genummerd lid” is van de G77. Dit zou een grote impact kunnen hebben op Antwerpen, België, het grootste diamant-handelscentrum ter wereld7. Volgens gegevens van Eurostat kocht de EU vorig jaar voor €1,4 miljard aan Russische diamanten15.
Uitvoering van het verbod
De uitvoering van het verbod zal sterk afhangen van de medewerking van India, aangezien de Indiase diamantindustrie miljoenen mensen in dienst heeft die 90% van de wereldwijde diamanten slijpen en polijsten5. Er zijn al inspanningen geleverd om de inkomsten uit diamanten van Rusland te verminderen en voort te bouwen op de bestaande sancties van Washington tegen Alrosa, de grootste diamantproducent ter wereld5. Alrosa heeft geweigerd commentaar te geven op de situatie5.
In mei kondigde de Groep van Zeven al plannen aan om de handel in diamanten met Rusland te beperken om de inkomsten die de oorlog tegen Oekraïne financieren, te verminderen11. Sindsdien zijn er echter geen details bekendgemaakt over hoe de sancties zullen werken. In de EU is de handel in Russische diamanten al gedaald door vrijwillige verbintenissen, maar de EU heeft nog geen officiële beperkingen op Russische diamanten ingevoerd, deels vanwege Belgisch verzet11.