Giga Storage ontwikkelt grootste energieopslagproject in België

Giga Storage ontwikkelt grootste energieopslagproject in België

Eerste project buiten Nederland

Het Nederlandse bedrijf Giga Storage heeft plannen aangekondigd voor zijn eerste project buiten Nederland: een 300 MW/1200 MWh transmissie-gekoppeld batterij-energieopslagsysteem (BESS) in België1. Het project zal worden ontwikkeld in de gemeente Kinrooi, gelegen aan de grens tussen België en Nederland. Het project zal grenzen aan het Van Eyck hoogspanningsstation in Molshofstraat, dat twee 380 kV hoogspanningslijnen verbindt, die Giga Storage omschrijft als “de ruggengraat van het Belgische hoogspanningsnet”1.

Voordelen van het project

Dit energieopslagproject zal bijdragen aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in België. Het zal helpen om de toenemende hoeveelheid hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, beter te integreren in het net5. Bovendien zal het project de transportcapaciteit van elektriciteit over het net verbeteren en helpen bij het balanceren van vraag en aanbod5.

Vergelijkbare projecten in de regio

Dit project zal niet het enige grote energieopslagproject in de regio zijn. In april 2022 werd EStor-Lux, het grootste BESS-project in België met een capaciteit van 10 MW/20 MWh, officieel ingehuldigd9. Daarnaast heeft het Nederlandse transmissiesysteembeheerder TenneT aangegeven dat Nederland tegen 2030 ongeveer 9 GW aan grootschalige batterij-energieopslagsystemen nodig zal hebben om het elektriciteitsnet stabiel te houden5.

Conclusie

Het 300 MW/1200 MWh BESS-project van Giga Storage in België is een belangrijke stap voor het bedrijf en voor de energieopslagsector in de regio. Het project zal bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet en de integratie van hernieuwbare energiebronnen vergemakkelijken. Het succes van dit project kan verdere investeringen in energieopslag in België en Nederland stimuleren, wat uiteindelijk zal leiden tot een duurzamer en betrouwbaarder elektriciteitsnet.