Kan je Ozempic zonder voorschrift krijgen?

Kan je Ozempic zonder voorschrift krijgen?

Ozempic is een medicijn dat voornamelijk wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2, maar het is ook bekend dat het gewichtsverlies kan ondersteunen3. In principe is Ozempic enkel beschikbaar op voorschrift voor diabetes- en obesitaspatiënten1. Het online kopen van Ozempic zonder voorschrift kan gevaarlijk zijn, aangezien de kwaliteit van het medicijn niet kan worden gegarandeerd6. In dit artikel bespreken we de feiten en risico’s rondom het verkrijgen van Ozempic zonder voorschrift.

Online consult en aankoop van Ozempic

Hoewel Ozempic uitsluitend op recept verkrijgbaar is, zijn er online apotheken die een consult aanbieden om een voorschrift te verkrijgen34. Deze online consulten worden uitgevoerd door gekwalificeerde artsen die de medische vragenlijst van de klant beoordelen en, indien er geen contra-indicaties zijn, een voorschrift uitschrijven4. Het is echter belangrijk om te weten dat het kopen van Ozempic zonder voorschrift bij een illegitieme apotheek riskant is en moet worden vermeden4.

Bijwerkingen en risico’s van Ozempic

Het gebruik van Ozempic kan bijwerkingen veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, nier- en leverproblemen, winderigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, braken, refluxklachten en een verhoogde hartslag3. In zeldzame gevallen kunnen nierproblemen en galstenen optreden3. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen en direct contact op te nemen met een arts als er symptomen van een allergische reactie optreden, zoals zwelling van de mond of keel, of ademhalingsproblemen3.

Vergoeding en kosten van Ozempic

Ozempic wordt in Nederland en België alleen vergoed voor diabetespatiënten5. Als het medicijn officieus wordt voorgeschreven voor gewichtsverlies, zijn de kosten voor één maand ongeveer €1005. Online apotheken kunnen mogelijk geen overheidssubsidie rechtstreeks doorberekenen, maar onder de Belgische wetgeving heb je recht op terugbetaling achteraf, mits voorlegging van het aankoopfactuur4.

Conclusie

Hoewel Ozempic gewichtsverlies kan ondersteunen, is het belangrijk om te weten dat het medicijn alleen op voorschrift verkrijgbaar is en niet zonder risico’s is. Het online kopen van Ozempic zonder voorschrift kan gevaarlijk zijn en moet worden vermeden. Als je overweegt om Ozempic te gebruiken voor gewichtsverlies, is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen en een voorschrift te verkrijgen.