Nederlands Europarlementslid Sophie in ’t Veld stapt over naar Belgische partij Volt

Nederlands Europarlementslid Sophie in ’t Veld stapt over naar Belgische partij Volt

Sophie in ’t Veld, een vooraanstaand Nederlands Europarlementslid, is van plan om bij de Europese verkiezingen kandidaat te zijn voor Volt in België, in een poging om haar parlementaire carrière van twee decennia voort te zetten. In juni verliet in ’t Veld de Nederlandse liberale partij D66 vanwege beleidsverschillen en sloot zich aan bij Volt, een federalistische beweging met partijen in alle EU-landen1.

Echter, na haar overstap wees Volt haar kandidatuur voor de Europese verkiezingen van 2024 af, omdat ze een speciale dispensatie nodig had om Volt-kandidaat te worden voor 2024. Ze was namelijk nog geen partijlid voor de vereiste drie maanden voordat ze werd voorgedragen als kandidaat1. Dit leek het einde van haar carrière in het Europees Parlement. Maar in ’t Veld heeft zich nu aangesloten bij Volt België, zo kondigde ze dinsdag aan1.

Als ze later deze maand wordt gekozen als kandidaat op het partijcongres van Volt België, kan ze opnieuw meedoen aan de verkiezingen. “Volt is een echt Europese partij en ik ben een echt Europese politicus,” zei in ’t Veld1. Ze is van mening dat de parlementaire democratie een “grote onderhoudsbeurt” nodig heeft en wil zich daarvoor inzetten1.