Nieuwe kansen voor het Belgische perenseizoen

Nieuwe kansen voor het Belgische perenseizoen

Positivisme heerst momenteel in België met betrekking tot het komende Conference-perenseizoen. Ruben Claes van de coöperatie New Green legt uit dat zorgvuldige besluitvorming, met name op het gebied van marketing, van cruciaal belang is. “Ik denk dat België de sleutel heeft voor het volgende seizoen, maar om de beste prijzen te krijgen, is het essentieel om op dezelfde golflengte te zitten,” begint hij1.

Ruben is tevreden met de nieuwe Conference-oogst, maar geeft toe dat er enkele problemen waren. “Onze telers hebben 10 tot 20% minder kilo’s geoogst dan vorig jaar. We plukken minder dan de voorspelling, vooral lager in de bomen. Dat komt voornamelijk door de vorst die we hadden. Het betekent echter dat het fruit van dit jaar veel groter is: 65 en 70 mm”1.

Claes benadrukt het belang van samenwerking om de beste prijzen te realiseren. “België heeft de sleutel, maar we moeten goed samenwerken om de beste prijzen te realiseren. We zijn een jonge telersvereniging en willen blijven uitbreiden. Het is dus van vitaal belang dat we durven te gaan voor de hogere prijzen”1. De prijzen zijn momenteel inderdaad goed, voegt Ruben toe: “In de afgelopen twee weken bleven de prijzen van 55 mm peren stabiel”1.

Als deze prognoses kloppen, zal België in het seizoen 2023 de grootste perenproducent van Europa zijn3. De verwachte oogst in België is 21% hoger dan vorig jaar, volgens Prognosfruit3.