Spanje en België verhogen import van Russisch LNG, volgens studie

Spanje en België verhogen import van Russisch LNG, volgens studie

Van januari tot september 2023 hebben Spanje en België hun import van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland met 50 procent verhoogd, terwijl Frankrijk een stijging van 40 procent zag in de import van Russisch LNG, zo blijkt uit een rapport dat op dinsdag (31 oktober) werd onthuld1. Ongeveer 27 procent van het door Spanje geïmporteerde LNG in deze periode kwam uit Rusland, en België was nog meer afhankelijk van Rusland voor 37 procent van zijn LNG12. Frankrijk had op zijn beurt 15 procent van zijn LNG afkomstig uit Rusland1.

Ondanks de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, beloofde de EU haar afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen, maar stuitte al snel op zorgen dat ze de ene vorm van vervuiling voor de andere aan het vervangen was1. Nieuwe gegevens van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis’ (IEEFA) LNG tracker tonen aan dat Europese landen nog steeds hun LNG-infrastructuur uitbreiden, zelfs terwijl de vraag naar LNG en gas naar verwachting zal afnemen1.

Europa heeft zijn LNG-capaciteit verhoogd, met zes nieuwe LNG-terminals die sinds het begin van 2022 in bedrijf zijn gekomen. En plannen voor nieuwe regasificatie LNG-terminals zullen de LNG-capaciteit van Europa naar 406 miljard kubieke meter (bcm) brengen1. Echter, de vraag naar LNG zal in 2030 niet meer dan 150bcm bedragen, wat wijst op een mogelijk overschot, volgens de voorspellingen van het instituut1.

“De daling van de gasvraag stelt het verhaal ter discussie dat Europa meer LNG-infrastructuur nodig heeft om zijn energieveiligheidsdoelen te bereiken. De gegevens laten zien dat we dat niet doen,” zei Ana Maria Jaller-Makarewicz, een energieanalist van de IEEFA1. “Landen in Europa riskeren een afhankelijkheid van Russische pijpleidingen te ruilen voor een overbodig LNG-systeem dat het continent verder blootstelt aan volatiele prijzen,” voegde ze eraan toe1.

Ondertussen wordt de huidige voorgestelde EU-gasuitbouw van LNG-infrastructuur tegen 2030 geschat op ongeveer €22,1 miljard, volgens Global Energy Monitor. Ongeveer €4,2 miljard is geassocieerd met terminals of pijpleidingen die al in aanbouw zijn1. De EU gaf €5,5 miljard uit aan Russisch LNG1.

De LNG-import uit de VS is sinds 2022 gestegen, waardoor de VS de grootste leverancier van de EU is geworden, goed voor 46 procent van de totale levering van het blok. Maar Rusland komt op de tweede plaats, met 12 procent van de LNG-levering voor de hele EU1. Onder de EU-lidstaten is Spanje de grootste importeur van Russisch LNG, op de voet gevolgd door Frankrijk en België1.

Van januari tot juli 2023 betaalde Spanje €1,6 miljard voor Russisch LNG, waardoor het de grootste koper in de EU werd. Frankrijk en België waren niet ver achter, met elk €1,3 miljard voor hun Russische LNG-import1. In totaal gaf de EU ongeveer €5,5 miljard uit aan Russisch LNG, volgens het IEEFA-rapport1.

Eerder dit jaar riep EU-energiecommissaris Kadri Simson de lidstaten op om te stoppen met het kopen van Russisch LNG en zich te onthouden van het ondertekenen van nieuwe LNG-overeenkomsten met Rusland1. Ondanks oproepen tot een embargo op Russisch LNG als onderdeel van de EU-sancties tegen Moskou, wordt niet verwacht dat het blok de LNG-import zal beperken1.