Tijdelijk Verbod op Gebruik van Ozempic voor Gewichtsverlies in België

Tijdelijk Verbod op Gebruik van Ozempic voor Gewichtsverlies in België

België overweegt een tijdelijk verbod op het gebruik van het diabetesmedicijn Ozempic van Novo Nordisk als behandeling voor gewichtsverlies vanwege een tekort aan het medicijn. De Belgische minister van Volksgezondheid, Franck Vandenbroucke, heeft dit op maandag aangekondigd. “We hebben artsen verteld dat ze dit medicijn moeten reserveren voor hun patiënten die type 2 diabetes hebben, maar we zien dat deze strategie niet werkt,” vertelde Vandenbroucke aan de Belgische omroep RTBF1.

Vandenbroucke voegde eraan toe dat hij zich ervan bewust is dat het medicijn ook nuttig kan zijn voor mensen die lijden aan morbide obesitas, dus er moet duidelijk over worden gediscussieerd. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we een sterk en wettelijk signaal nodig hebben, omdat eenvoudige aanbevelingen niet voldoende zijn,” zei hij. Het verbod zou tijdelijk zijn en enkele weken of maanden duren, afhankelijk van de productie en beschikbaarheid van het medicijn1.

Een vergadering van de werkgroep over de beschikbaarheid van geneesmiddelen, waaronder vertegenwoordigers van apothekers, verzekeraars, distributeurs, de farmaceutische industrie en de overheid, zal morgen plaatsvinden om te beslissen over het verbod. In het VK werden artsen en voorschrijvers, waaronder particuliere online apotheken, opgedragen om zo snel mogelijk te stoppen met het voorschrijven van Ozempic aan mensen die geen type 2 diabetes hebben. Ze zijn ook verboden om nieuwe patiënten met type 2 diabetes te starten met het medicijn zolang het tekort duurt1.

Vorige maand raadde het Belgische federale agentschap artsen en apothekers aan om Ozempic alleen voor te schrijven aan diabetische patiënten vanwege de acute toename van de vraag. De beperkte beschikbaarheid van het medicijn zal duren tot begin 2024, volgens het agentschap1.