Toename van uitbraken en ziektegevallen in België in 2022

Toename van uitbraken en ziektegevallen in België in 2022

In 2022 namen uitbraken en ziektegevallen in België toe. De voedsel fraude-eenheid van het FASFC ontving 834 meldingen van mogelijke fraude en opende 600 onderzoeken. Operaties omvatten breder EU-werk, zoals het testen op toegevoegde suikers in honing, zonnebloemolie vanwege de invasie van Oekraïne, additieven in snoep geïmporteerd uit niet-EU-landen, sulfieten in vlees om bederf te verbergen, fraude met aardappelvariëteiten en illegale verkoop en verwerking van wildvlees1.

Toename van voedselgerelateerde ziekten

In 2022 was er een opmerkelijke stijging van voedselgerelateerde ziekten in België. Dit kan deels worden toegeschreven aan de toename van voedsel fraude en de daaruit voortvloeiende onderzoeken die werden geopend door het FASFC1.

Oorzaken van voedselgerelateerde ziekten

Er zijn verschillende oorzaken voor de toename van voedselgerelateerde ziekten in België. Enkele voorbeelden zijn het toevoegen van suikers aan honing, het gebruik van zonnebloemolie uit Oekraïne, additieven in geïmporteerde snoep, sulfieten in vlees om bederf te verbergen, fraude met aardappelvariëteiten en illegale verkoop en verwerking van wildvlees1. Deze factoren kunnen leiden tot een verminderde voedselveiligheid en een verhoogd risico op ziekte bij consumenten.

Maatregelen om voedselgerelateerde ziekten te verminderen

Om de toename van voedselgerelateerde ziekten in België aan te pakken, is het belangrijk om de voedselveiligheid te verbeteren en fraude te bestrijden. Dit kan worden bereikt door strengere regelgeving en controles op voedselproductie en -import, evenals door het verhogen van de bewustwording bij consumenten over de risico’s van voedselgerelateerde ziekten en de noodzaak om veilige voedselpraktijken te volgen. Bovendien moeten de autoriteiten samenwerken met andere EU-landen om grensoverschrijdende voedselveiligheidskwesties aan te pakken en de naleving van voedselveiligheidsnormen te waarborgen1.