Toumani Camara: De Belgische Ster in de NBA

Toumani Camara: De Belgische Ster in de NBA

Toumani Camara, een jonge en getalenteerde basketballer, zet België op de kaart in de NBA. Hij is de tweede speler uit België die geselecteerd werd in de NBA-draft en werd vervolgens verhandeld van de Phoenix Suns naar de Portland Trail Blazers1. Ondanks deze onverwachte wending, heeft Camara zijn vastberadenheid en passie voor het spel niet verloren. Hij streeft ernaar om elke keer dat hij het veld betreedt zijn uiterste best te doen1.

Camara, die op 23-jarige leeftijd door de Suns werd gekozen met de 52e keuze van de 2023-draft, werd betrokken bij de handel die zich concentreerde op Damian Lillard die zich bij Giannis Antetokounmpo bij de Milwaukee Bucks voegde. Hij eindigde in Portland op weg om de tweede Belg te worden die in de NBA speelt1. Ondanks dat hij de tweede Belg is die in de NBA speelt, volgt hij een ander pad dan zijn voorgangers. D. J. Mbenga ging van ongedraft naar het spelen van zeven seizoenen in de NBA en won twee kampioenschappen met de Los Angeles Lakers in 2009 en 2010. Axel Hervelle werd in 2005 als 52e overall gedraft, maar maakte de sprong naar de competitie niet1.

Camara, geboren en getogen in België, verhuisde naar de Verenigde Staten om zich verder te ontwikkelen via de middelbare school en de universiteit. Zijn NCAA-carrière was verdeeld tussen Gonzaga en Dayton. Eerder in zijn basketbalervaring als tiener vertegenwoordigde hij België in het FIBA U16 Europees Kampioenschap 2016, waar hij gemiddeld 2,4 punten en 2,9 rebounds per wedstrijd scoorde over acht optredens in het Division B-toernooi in Bulgarije1.

Ondanks de verrassing van de handel, is Camara enthousiast over de mogelijkheid om bij de Blazers te spelen. Hij heeft al een indrukwekkende start gemaakt in zijn rookie-seizoen en is vastbesloten om zijn droom te leven, ongeacht de stad of het team4. Camara heeft al bewezen dat hij een veelzijdige speler is die meerdere posities kan verdedigen en spelen op zowel aanval als verdediging. Maar waar hij het meest trots op is, is het spelen van winnend basketbal4. Met zijn vastberadenheid en talent is het duidelijk dat Camara klaar is om België op de NBA-kaart te zetten.