Verdachte Schutter Gedood na Dodelijke Aanval op Twee Zweden in Brussel

Verdachte Schutter Gedood na Dodelijke Aanval op Twee Zweden in Brussel

In een schokkende gebeurtenis in Brussel heeft de politie een vermoedelijke schutter doodgeschoten die ervan werd beschuldigd twee Zweedse staatsburgers te hebben gedood. De verdachte, een vermoedelijke Tunesische extremist, werd door de politie neergeschoten na een gewaagde schietpartij op een straat in Brussel2. De aanval vond plaats op een maandagavond, en de motieven van de schutter zijn nog niet duidelijk1.

De verdachte, die naar verluidt illegaal in België woonde, arriveerde op een scooter en droeg een oranje fluorescerend vest. Hij haalde een groot wapen tevoorschijn en opende het vuur op voorbijgangers voordat hij hen een gebouw in achtervolgde om hen neer te schieten2. Amateurvideo’s van de aanval toonden de man die het vuur opende op voorbijgangers voordat hij hen een gebouw in achtervolgde om hen neer te schieten2. De autoriteiten waren op zoek naar een 45-jarige vermoedelijke Tunesische extremist die bij de politie bekend was en illegaal in België woonde2.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, bevestigde dat de verdachte was neergeschoten door de politie en dat het wapen dat naar verluidt door de man was gebruikt, was teruggevonden2. De minister voegde eraan toe dat “we het goede nieuws hebben dat we het individu hebben gevonden”2. De federale procureur, Frederic Van Leeuw, beschreef hoe de verdachte, een 45-jarige man wiens naam niet werd genoemd, een video online had geplaatst waarin hij beweerde drie Zweedse mensen te hebben gedood. De verdachte zou in de video hebben gezegd dat de Koran voor hem “een rode lijn is waarvoor hij bereid is zichzelf op te offeren”2.

De aanval heeft een golf van angst veroorzaakt in de stad, met name onder de Zweedse gemeenschap. De Belgische premier Alexander De Croo heeft zijn condoleances overgebracht aan de Zweedse premier en heeft bevestigd dat de veiligheid in de hoofdstad, met name rond plaatsen die verband houden met de Zweedse gemeenschap in de stad, is opgevoerd2. “De aanval die gisteren werd gelanceerd, werd gepleegd met totale lafheid,” zei De Croo2. Hij voegde eraan toe dat de aanvaller een Tunesische man was die illegaal in België woonde en een militair wapen gebruikte om de twee Zweden te doden en een derde te verwonden die herstelt van “ernstige verwondingen”2.