Welke landen recycleren het meest?

Welke landen recycleren het meest?
Wereldwijd produceren we meer afval dan ooit tevoren. In veel landen eindigt dit afval in stortplaatsen, maar een aantal landen doet het tegenovergestelde. Zij zijn op weg naar zero-waste. Wie zijn deze koplopers? En hoe doen ze het?
De Top Landen in Recycling
Als we puur naar hergebruik kijken, staat Duitsland al een paar jaar bovenaan de lijst van de 34 OESO landen die het meest recyclen. De Duitse huishoudens recyclen 65 procent van hun afval. Zij worden daarbij op de voet gevolgd door Zuid-Korea (59 procent), Slovenië (58%) en Oostenrijk (58%)1.
In 2017, volgens de Eunomia rapporten die data van bronnen als Eurostat en OECD compileert, waren de top 10 landen met de hoogste recyclingpercentages: Duitsland (56,1%), Oostenrijk (53,8%), Zuid-Korea (53,7%), Wales (52,2%), Zwitserland (49,7%), Italië (49,7%), België (49,4%), Nederland (46,3%), Slovenië (45,8%), en Singapore (34%)5.
De Rol van de Overheid en Beleid
Alle landen die hoog scoren op de OESO lijst hebben iets gemeen. De overheid faciliteert de inwoners om recycling zo gemakkelijk mogelijk te maken en ze stimuleren het financieel1. De EU heeft ambitieuze doelstellingen voor recycling en storting vastgesteld en werkt momenteel aan wetgeving over verpakkingsafval. Het doel is om de overgang naar een duurzamer model te stimuleren en de zogenoemde circulaire economie tot stand te brengen2.
Nederland: Een Voorbeeld van Recycling
In Nederland doen we het ook niet gek. We staan op plek 8 in de OESO ranglijst, maar helaas produceren we meer dan gemiddeld veel afval. De gemiddelde Europeaan gooit 480 kilogram huisvuil weg. De gemiddelde Nederlander zit op 550 kilogram1. Echter, met 1,7 duizend kilo gerecycled afval per persoon in 2016 staat Nederland op de derde plaats in de Europese Unie (EU-28), achter Luxemburg en België6.
Het is duidelijk dat recycling een belangrijke rol speelt in het beheer van afval wereldwijd. Door te leren van de landen die het meest succesvol zijn in recycling, kunnen we strategieën ontwikkelen om onze eigen recyclinginspanningen te verbeteren en zo bij te dragen aan een duurzamere wereld.