Make Text BiggerMake Text SmallerReset Text Size 
Home arrow Nieuws uit Wetteren arrow Herverkiezingen arrow Opnieuw verkiezingen in Wetteren
Opnieuw verkiezingen in Wetteren
donderdag 22 februari 2007
De gemeenteraadsverkiezingen in Wetteren moeten overgedaan worden. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State na een klacht van André D'Hauwe (Respect).

De klacht ging over zes getuigen van de CD&V, welke ook kandidaat waren, die in de stembureau's waarin zij getuige waren actief deelnamen aan de kiesverrichtingen. Het ging meer bepaald om het in ontvangst nemen en aflezen van de identiteitskaarten en oproepingsbrieven van de kiezers die zich aanmeldden. Volgens Respect heeft dat invloed gehad op de 3.500 kiezers die zich in deze zes stembureau's hebben gemeld. De geviseerde getuigen/kandidaten waren de uittredende schepenen Lieve De Gelder, Erna Braeckman en Alain Pardaen en de kandidaten Albert De Geyter, Johan Schatteman en Leentje Grillaert. Op Schatteman na werden de vijf andere kandidaten allemaal verkozen.

De raad voor verkiezingsbetwistingen van Oost-Vlaanderen had de klacht niet gegrond verklaard en de uitslag van de verkiezingen in Wetteren geldig verklaard. Daartegen ging André D'Hauwe in beroep bij de Raad van State.

Nu heeft de Raad van State beslist dat de verkiezingen ongeldig zijn. Getuigen mogen op geen enkele manier meehelpen in de kiesbureau's. Het nieuws is bevestigd door burgemeester Marc Gybels (CD&V). Zodra de gemeenteraad kennis genomen heeft van de uitspraak, op 1 maart, dienen er binnen de vijftig dagen nieuwe verkiezingen uitgeschreven te worden.

Volgens burgemeester Gybels is dit geen precedent en gebeurde iets gelijkaardigs in 1989 in Ninove. Nochtans is het in het overgrote deel van de gemeenten gebruikelijk dat getuigen meehelpen in de kiesbureau's.


Lees ook:

 
< Vorige   Volgende >