Make Text BiggerMake Text SmallerReset Text Size 
Home arrow Nieuws uit Wetteren arrow Aankondigingen arrow Missiefeest viert Broeder Juul De Graeve
Missiefeest viert Broeder Juul De Graeve
donderdag 15 augustus 2013

Missiefeest viert Broeder Juul De Graeve
Op zaterdag 17 augustus wordt, in het kader van het Wetters missiefeest, Broeder Juul De Graeve gevierd.

Broeder Juul werd geboren in Wetteren op 8 juli 1930. Hij studeerde aan het Sint-Jozefinstituut in Sint-Niklaas. Na de lagere humaniora volgde hij er de richting schrijnwerker, loodgieter en ijzerbewerker. In oktober 1950 trad hij in bij de Jezuîten.
Na 2 jaar noviciaat werd hij werkleider bij de Jezuîten in Aalst , Leuven, Drongen en Antwerpen. Zijn eerste vertrek als missionaris dateert van 1 mei 1975.  Hij gaat dan naar Bujumbura in Burundi en wordt er verantwoordelijk voor de werken en onderhoud van de Collegegebouwen. Hij zal daar bijna 7 jaar werken.

Daarna, in januari 1982, trekt Broeder Juul naar Bukavu (toen Zaîre, nu Congo) waar hij tot zijn definitieve terugkeer naar België eind 1998 zal blijven. Zijn werkopdracht bestaat in ‘het onderhouden van de collegegebouwen en het geven van vakonderwijs aan inlandse jongens’. Maar hij doet er hel wat meer. Zo heeft hij met zijn mannen de daken van het ‘College Alfajiri’ in Bukavu, waar meer dan 2.000 leerlingen school liepen, hersteld. Een gigantisch werk.

Tijdens de genocide in Rwanda in 1994 streken massa’s vluchtelingen neer op het terrein van het college in Bukavu met alle desastreuze gevolgen van dien. Broeder Juul bleef in die uiterst moeilijke en gevaarlijke periode op post en installeerde voor die tienduizenden vluchtelingen de noodzakelijke –zij het primitieve- sanitaire voorzieningen.

Om zijn onblusbaar dynamisme, zijn sterke sociale betrokkenheid, zijn grote dienstbaarheid in alle eenvoud wil de werkgroep missieanimatie van Wetteren Broeder Juul De Graeve feliciteren en vieren op zaterdag 17 augustus 2013 tijdens de feestelijke eucharistieviering om 18 uur in de kerk van Overschelde.

 
< Vorige   Volgende >